donderdag 6 september 2012

7. 1e week



Trotse moeder





Saartje blijkt, opnieuw, een voorbeeldige moeder. Ze is volledig geobsedeerd door haar kleintjes, laat ze geen seconde alleen, tenzij om even (met grote tegenzin) mee te gaan voor een plasje op het gras voor het huis, verder wil ze beslist niet gaan. En oh wee als de deur terug niet snel genoeg geopend wordt! Eten (drinken) krijgt ze in de bak aangeboden, ik geloof dat ze anders misschien niet eens zou eten.


En dan nog iets waar Saartje nadrukkelijk haar eigen ideeën over heeft: er mag gewoon niets op de bodem van de nestkist liggen: kranten, zacht kleedje, handdoeken, ALLES wordt zonder pardon aan de kant geschoven. Misschien vanwege de warmte? Dus blijft over de veel te gladde ondervloer van de nestkist.



 Saartje houdt niet van kranten er onder; dag 3


De eerste dagen zijn de pups voortdurend aan het zuigen, de melkproductie moet nog goed op gang komen. Na een paar dagen echter zien we er steeds meer rust en pauzes in, waarbij de pupjes tevreden lijkt te slapen.
Vanaf die omslag zien we Saartje ook wat meer pauzes nemen, nu wil ze toch wel -zij het maar kort- mee een blokje om.

Een keer geschrokken: ik hoorde een pup HEEL hard piepen: bleek dat pup in een soort lusje van vastgekoekte staart(klit) om zijn nekje opgehangen werd toen Saartje opstond! Heel snel lus doorgeknipt en pupje bevrijd.....

En Saartjes beschermdriften zijn flink aanwezig: ons anders zo timide rustige teefje blaft buiten bijna iedere onschuldige passant aan, wil ze "wegjagen", dus los kan ik haar zo niet laten.

Saartje is een zorgzame moeder; foto dag 5

De pupjes wegen op dag 1: 236, 240, 224, 202, 204 gram.
Mooie gewichtjes dus. Dagelijks wegen we ze, de groei houdt ons volop bezig.
Zo blijkt er een reutje op dag 2 af te vallen (de rest groeit goed). We hebben daarop een tijd de volgende tactiek toegepast: regelmatig de dikste van de tepel afhalen, en kleintje er aan. Daarna groeide hij verder keurig, al blijft hij toch duidelijk de kleinste.
De overige 3 reutjes staan samen aan kop qua gewicht, doen niet voor elkaar onder.
Het teefje zit er mooi tussenin.

Je ziet hier ook dat de oortjes gaan omklappen

We zijn druk bezig met C-namen te verzinnen, maar dat valt echt nog niet mee. Zeker: in het Engels zijn er legio mogelijkheden, maar ik heb echt voorkeur voor namen die passen bij dit oud-Hollands ras. En dan vervolgens: wat de een in ons gezin (4 personen) leuk vindt, vindt de ander weer helemaal niks en omgekeerd.
Vooral de vijfde dag gaat het niet zo goed met Saartje, ze vertoont tekenen van stress: hijgen, graven, piepen, janken, ergens onder weg willen kruipen, heen en weer lopen naar de werpkist, geen rust hebben.
Echt rustig langere tijd in de bak liggen bij de pups lukt niet meer.
Wel reageert ze nog steeds op elke kik, en blijft ze gelukkig wel netjes voeden. Ze eet ook wat minder goed. Maakt verder geen zieke indruk, haar afscheiding is mooi "opgedroogd", ontlasting gaat goed.
Deze signalen hebben we de vorige keer ook gehad (alleen wat later), toen werd de situatie "redelijk hanteerbaar"dankzij (of ondanks?) extra uitlaten/wandelen en calcium tabletten (angst voor calcium tekort bij kleine moeder met relatief grote pups, kan levensbedreigend zijn).
Wat betreft calcium: ik heb 2 verschillende dierenartsen geraadpleegd, beide zien het nut van extra calcium niet in. Toch heeft men er binnen de markiesjesvereniging ervaring mee, men ziet dit gedrag vaker, en calcium heeft een gunstig effect.
Vanaf 3 weken kunnen de pups bijvoeding krijgen, dat ontlast de moeder dan weer. Maar ja, dat is nu nog te vroeg.
Hoe dan ook, wat ook precies de verklaring is voor dit gedrag, het zakt gelukkig na die vreselijke vijfde dag wel weer wat af, al blijft ze veel graven, zie het filmpje:

 
Saartje graaft .......
http://www.youtube.com/watch?v=M_j4dUte7c0&feature=youtu.be


En de namen zijn geworden: Corneel, Coenraad, Chemme, Casper, en Catrijn.
Al weet ik op dit moment nog niet welke reu welke naam krijgt. In ieder geval moeten de namen binnen 2 weken doorgegeven aan de Raad van Beheer.
Het teefje en 2 reuen hebben een klein wit blesje op de borst, waardoor we ze uit elkaar kunnen houden. Twee reuen zijn echter helemaal zwart, dus één touwtje lijkt noodzakelijk.

 Hier zijn ze 1 week oud


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten